facebook

Baaardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem suchonych śliwek namoczonych w rumie. Ciasto idzie u mnie ekonomicznie jak na ciasto – po 1 kawałku na cały dzień i tyle :) Nie da się go za dużo zjeść jest tak słokie, czekoladowe…

rumowo_sliwkowo brownie_gotowe1

20 dag suszonych śliwek  3 łyżki rumu  20 dag gorzkiej czekolady  125 ml oleju  125 g cukru  soli na czubek noża  3 jaja  150 g mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  ew. 2 łyżki słonecznika  polewa: 1/2 szkl cukru pudru  1-2 łyżki rumu

Suszone śliwki pokroić na małe kawałki, wrzucić do miseczki, zalać rumem. Odstawić na min. godzinę.

Rozgrzać piekarnik na 180 st. C. Termoobieg 160 st.C.

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w garnuszku w kąpieli wodnej na małym ogniu, stale mieszając. Przelać czekoladę do większej miski (chyba że już jest w większej to nie trzeba), dodać olej, cukier, sól i jajka. Składniki wymieszać na gładką masę mikserem najpierw na najniższych obrotach, potem na najwyższych. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać, chwilę miksując. Na koniec wrzucić śliwki i ew. słonecznik. Piec 25 min w niezbyt dużej formie.

Cukier puder wymieszać z rumem na gęstą masę i polać nią przestygnięte ciasto.

rumowo_sliwkowo brownie_gotowe2

rumowo_sliwkowo brownie_gotowe3

Źródło: Czekoladowe ciasta

Leave a Reply



8 − trzy =