facebook

Roladki szpinakowe z łososiem gościły u mnie w tym roku na Sylwestra (wiec trochę w tym, trochę w 2014 r:)). Przepis na tą przekąskę jest dość popularny, więc wypadało w końcu ją zrobić. Rolada jest bardzo prosta do zrobienia, ciasto szpinakowe bardzo prosto się piecze i zawijanie też nie sprawia trudności. Największa trudność to chyba ładne pokrojenie jej w plastry, więc trzeba odpowiednio długo ją chłodzić w lodówce po zrobieniu.

rolada_szpinakowa_z_lososiem_gotowe1

450 g mrożonego szpinaku  3 ząbki czosnku  3 duże jajka  1/2 łyżeczki soli  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej  100 g wędzonego łososia w plastrach  1 opakowanie serka twarogowego z ziołami

Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody na gęstym sicie. Łączymy go z żółtkami, solą, startym na drobnych oczkach czosnkiem i gałką muszkatołową.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do szpinaku, delikatnie mieszając.

Blaszkę o wymiarach 28×40 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto szpinakowe przekładamy na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem na którym układamy łososia i zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry.

rolada_szpinakowa_z_lososiem_gotowe2

rolada_szpinakowa_z_lososiem_gotowe3

Categories: Przekąski

Leave a Reply



− jeden = 8