facebook

Eskalopki indycze to przepis na proste danie obiadowe i chyba jedno ze zdrowszych, biorąc pod uwagę rodzaj mięsa. A dania z curry bardzo polubiłam odkąd kupiłam a Almie inne curry niż jedyne dostępne w zwykłych sklepach (Prymat przy tym to nie curry). Zatem polecam spróbować innego curry, jeśli używacie tego „jedynego” (przynajmniej u mnie w normalnych sklepach jest tylko jedno curry, gdzie np. pieprzu są 3 firmy).

 

eskalopki_indycze_gotowe1

50 dag piersi z indyka  1 cebula  /  250 g śmietany 12%  2 łyżki masła  2 łyżki oleju  4-cm kawałek imbiru  1 łyżka curry  1 łyżeczka mąki  1 łyżka soku z cytryny  1 papryczka chili  sól, pieprz, kolendra

Piersi indyka opłukać, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry. Lekko rozbić je dłonią. Skropić z obu stron sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić na 20 min do lodówki.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem. Eskalopki smażyć po ok. 5 min z każdej strony. Odłożyć je na bok. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać poskiekany imbir i papryczkę (bez pestek!), smażyć jeszcze 2 min. Wlać śmietanę rozrobioną z mąką i, mieszając zagotować. Doprawić curry, solą i pieprzem. Gotować 5 min, aż zgęstnieje. I można tu wrzucić eskalopki, żeby były w sosie, można je też czyste podać na talerzu i polać sosem.

eskalopki_indycze_gotowe2

Leave a Reply



9 − dwa =