facebook

Takie ładne, smaczne pomarańcze. Po ugotowaniu w syropie cukrowym są miękkie, a obtoczone czekoladą – pyszne. Smak ich bardzo nam coś przypominał, ale długo głowiliśmy się co, na pewno coś z dzieciństwa. I chyba chodziło o galaretki pomarańczowe, były kiedyś takie..?

kandyzowane_pomarancze_gotowe1

300 ml wody  300 g cukru  1-2 pomarańcze  100 g gorzkiej czekolady  50 g mlecznej czekolady

Pomarańcze sparzyć, pokroić na plasterki grubości 5 mm. Wodę zagotować z cukrem i włożyć do niej plasterki pomarańczy. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Plasterki pomarańczy powinny być szkliste, a skórka miękka. Wyjąc pomarańcze i wystudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, plasterki pomarańczy zanurzać w niej do połowy i odkładać na pergamin, aby zastygły.

Leave a Reply



− 2 = pięć