facebook

Znalazłam ten przepis (tutaj) przez przypadek, szukając zupełnie czegoś innego. Ale jego historia mnie zaintrygowała, i to, że tak dużo ludzi to zna, babcie im robiły, więc chciałam i ja sprawdzić co to jest.  Proste, tanie i sycące danie. Wersja z kiełbasą przynależna była wyższej kaście biedoty, ci najbiedniejsi smażyli na jakimkolwiek tłuszczu. Z tego co wyczytała, najbardziej znane to danie jest na wschodzie, szczególnie na lubelszczyźnie. Znacie to danie?

 

fuszer_gotowe1

1 kg ziemniaków  1-2 cebule  15-20 dag boczku lub kiełbasy  1/2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól, pieprz, papryka słodka

Patelnia – zacznij po 15 minutach gotowania ziemniaków.
Ziemmniaki obieramy, zalewamy osoloną wodą i gotujemy. Po 15 minutach pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek rzucamy na średnio rozgrzaną patelnię. Jak tylko puści tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę i dodajemy trochę pieprzu do smaku (kiełbasa jest słona sama w sobie, ostrożnie z solą). Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli, często przewracając żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę słodkiej papryki – nie rób tego na początku, bo przyprawa usmażona zgorzknieje!
Ugotowane ziemniaki odcedzić, zostawiając ok. pół szklanki wody w garnku z ziemniakami, posypać mąką ziemniaczaną. Odstawić na 2-3 minuty, żeby mąka nawilgła.
Potem tłuczemy ziemniaki – długo i dokładnie, aż staną się bardzo kleiste (mąka zadziałała) i będą niemal odchodzić same od tłuczka.

Na talerz wykładamy ziemniaki, najlepiej łyżką zanurzoną w tłuszczu z patelni (nie klei ziemniaków), płasko (2 cm) uklepując ziemniaki w oczka. Ziemniaki polewamy tłuszczem z patelni i posypujemy usmażoną cebulką i skwarami z kiełbasy.

Do dania idealnie pasuje ogórek kiszony, sałatki na bazie ogórka lub sałatki z kapusty kiszonej.

4 Responses so far.

  1. Ela Dymart pisze:

    Podobnie gotowała moja Babcia.

  2. Mlody! pisze:

    Jestem mlody( 26lat) i znam te potrawę jako „Porka” „Prażucha” babcia mi ja czesto robiła. U mnie w miescie( Wrocławiu ) mogę się założyć że mało kto ją zna. Babcia pochodzi z okolic Radomia czyli wschodnia część Polski.

  3. uhu pisze:

    ja znam od dziecka i uwielbiam. u mnie znajduje sie pod nazwa prażoki

  4. kaska pisze:

    U mnie mowi sie na to mało apetycznie: psiocha.
    Za to ja uwielbiam ze skwarkami i smietana! A odgrzewane na drugi dzien jest jeszcze lepsze.

Leave a Reply



1 + dwa =