facebook

Propozycja śniadaniowa, szczególnie polecana w okresie zimowym. Ponieważ to zimą i jesienią powinniśmy zaczynać dzień ciepłym śniadaniem, które ogrzeje nasz organizm.  Kasza kukurydziana należy do produktów łatwostrawnych. Charakteryzuje się dość znaczą ilością wapnia, obecnością fosforu, potasu, witaminy B1, PP, beta-karotenu, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Śniadanie zarówno dla małych jak i dużych :)

kasza_kukurydziana_gotowe1

1,5 -2 szkl zimnej wody lub mleka np. sojowego  0,5 szkl kaszy kukurydzianej  1/4 szkl rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)  szczypta soli

Wszystkie składniki oprócz rodzynek wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dać sparzone wrzątkiem rodzynki. Podawać polane np.; sokiem malinowym, miodem, syropem z agawy czy syropem z cukru trzcinowego.

kasza_kukurydziana_gotowe2

 

Categories: Śniadania / Kolacje

Leave a Reply



− 5 = trzy