facebook

Kolejny zdrowy, wegateriański, bezmięsny pasztet do chleba. Tym razem z cieciorki i selera. Polecam również pasztet z czarnej fasoli i sojowy.

pasztet_z_ciecierzycy_gotowe1

200 g ciecierzycy (suchej)  1 seler (ok. 50 dag)  2 duże cebule  3 jajka  sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa  ew. pestki do posypania

Cieciorkę moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy około 30 minut. Seler obieramy i gotujemy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Wszystkie składniki studzimy, po czym miksujemy blenderem tak długo, aż będziemy mieć konsystencję kremu lub musu. Na koniec dodajemy surowe jajka, przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy, aż do połączenia wszystkich składników. Masę na pasztet przekładamy do blaszki 15x30cm lub do keksówki o wymiarach 25x10cm i posypujemy dowolnie przyprawami i prażonymi pestkami dyni (pestki prażymy na suchej patelni, po przestudzeniu rozgniatamy w moździerzu). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180st. ok. 50 minut. Po przestygnięciu pasztet wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach, jak będzie mocno schłodzony.

pasztet_z_ciecierzycy_gotowe2

Źródło: SmakZdrowia
Categories: Domowy wyrób, Pasty

6 Responses so far.

  1. Ela Dymart pisze:

    A można cieciorkę z puszki ???
    Pyta…leniwa :)

  2. Nowak Danuta pisze:

    Wczoraj piekłam ten pasztet jest wspaniały.Dodałam więcej przypraw tj:czosnek niedzwiedzi i pieprz cayenne bardzie na ostro.Wyszedł pyszny.Dziękuję za przepis.

  3. Natalia pisze:

    A można użyć selera naciowego?

    • Kasia pisze:

      Pewnie można, ale nie zamiast zwykłego korzenia, tylko ew dodatkowo, bo obawiam się że sie rozsypie pasztet, nie bedzie „zbity”.

Leave a Reply



+ 7 = trzynaście