facebook

Oponki to najczęściej robiony, jeszcze za czasów dzieciństwa, przepis na Tłusty Czwartek. Sera białego było u nas pod dostatkiem, więc chyba dlatego. W dodatku wymagają mniej pracy niż pączki czy chrust. Przepis ten pochodzi ze starego zeszytu mamy i takie zawsze robię. Muszę kiedyś spróbować z dodatkiem śmietany…

oponki_serowe_gotowe1

50 dag sera białego  2 szklanki mąki  3 jajka  1/2 szkl cukru  1 łyżeczka sody oczyszczonej  1 łyżka octu lub spirytusu  olej do smażenia

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić jajka, dodać cukier, sodę i ocet. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

oponki_serowe_gotowe2

One Response so far.

  1. Stary zeszyt mamy zawiera niepodejrzewane skarby. Pozdrawiam serdecznie Beata

Leave a Reply



dziewięć × = 36