facebook

Kisełycia to łemkowski żur owsiany podawany z ziemniakami. Popularny na podkarpaciu, szczególnie w Bieszczadach. W Beskidzie Niskim kisełycia była zupą codzienną, którą jadało się zimą ze względu na rozgrzewające właściwości owsa. Płatki owsiane można zastąpić mąką owsianą, co zwiększy walory zdrowotne żuru.

zur_kiselycia_gotowe1

zakwas na 1 l słoik: 1/2 słoika płatków owsianych górskich  2 ząbki czosnku  letnia woda do 3/4 objętości  / ew. skórka chleba na zakwasie

1 l wody  3 listki laurowe  7 ziaren ziela angielskiego  1 łyżeczka kminku  1 średnia cebula  sól, pieprz  1/2 kg pokrojonych w kostkę, ugotowanych ziemniaków

Zakwas: do słoika wsypujemy płatki, dodajemy czosnek, skórkę z chleba i wlewamy letnią wodę. Delikatnie zakręcony słoik (tak, aby powstałe przy fermentacji gazy nie rozsadziły go) odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce.

Żur: do wrzącej wody wrzucamy przyprawy. Gotujemy ok. 10 min. Nad garnkiem ustawiamy durszlak i przelewamy do wrzątku zakwas. Przecieramy łyżką, tak aby większość płynu przelała się do gotującej się wody. Pozostałe płatki wyrzucamy. Zupę obficie solimy (ja jeszcze raz przecedziłam przez durszlak zupę, ponieważ trochę płatków przeleciała mi do niej). Gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy podsmażoną cebulkę. Podajemy z ziemniakami.

zur_kiselycia_gotowe2

Źródło: Książka „Swojsko

Categories: Podkarpacie, Zupy

One Response so far.

  1. Ela Dymart pisze:

    Ciekawa zupa.

Leave a Reply



dziewięć + = 16