facebook

Robiąc te bitki, a praktycznie kończąc już je, chodziłam podniecona po domu ogłaszając mężowi, że to będzie „obiad roku” :) Ten zapach, smak sosu… Jednak grzyby suszone mają cudowną moc! Przepis można wykorzystać zarówno na bitki wołowe jak i wieprzowe. Ja wołowiny nie jem, zrobiłam więc wieprzowe. Mogą być schabowe, jak i z innej części, np. łopaki, szynki czy karkówki. Gwarantuję, że bitki w sosie z suszonych grzybów Wam posmakują!

 

bitki_w_sosie_grzybowym_gotowe1

1/2 kg mięsa (jakie-czytaj wyżej)  1 średnia cebula  garść (30 g) suszonych grzybów  2 listki laurowe  3 ziela angielskie  2 ząbki czosnku  3 ziarenka pieprzu  3 łyżki mąki  2 łyżki masła  olej

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny, żeby się namoczyły.
Mięso oczyść, umyj i pokrój w ok. 1,5-cm plastry. Osusz, cienko rozbij tłuczkiem, oprósz solą oraz pieprzem. Bitki obtaczaj w mące, smaż partiami na rozgrzanym maśle z olejem i przekładaj do szerokiego głębokiego rondla, ustawionego na bardzo małym ogniu.
Następnie na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do rondla. Do pustej patelni, na której smażyła się cebula, nalej trochę wody, zamieszaj i przelej do rondla. Uzupełnij poziom wody tak, by przykrywała mięso, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz dwa obrane ząbki czosnku w całości. Grzyby odciśnij (większe pokrój) i przełóż do rondla. Możesz też dolać płyn ale uważaj, bo na dnie miski może być piasek z grzybów. Rondel przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszaj, by mięso nie przywarło do dna. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżeczką mąki wymieszaną z 50 ml wody.
Podawaj z kaszą gryczaną.

bitki_w_sosie_grzybowym_gotowe2

bitki_w_sosie_grzybowym_gotowe3

Źródło: palce lizać 8/2012
Categories: Dania z wieprzowiną

One Response so far.

  1. Miss Berry pisze:

    Mmm… Uwielbiam tego typu dania. Mięso plus grzyby to połączenie idealnie. Pysznie się prezentuje!

Leave a Reply



9 + = dziesięć