facebook

Pożywna, gęsta, rozgrzewająca zupa idealna na zimowe dni. Mocno sycąca, aromatyczna, indyjskie smaki. Lubię tak zimową porą :) W ogóle to ja na zupkach mogłabym żyć!

 

zupa_dal_gotowe1

1 szklanka zielonej fasoli mung  /  2 marchewki  1 ziemniak  1 garść pokrojonego selera  2 ząbki czosnku  1 mała cebula  2 łyżki masła (ghee)
Przyprawy: 1 łyżeczka garam masali   1 łyżeczka kminu rzymskiego  1 łyżeczka kurkumy  1 łyżeczka czarnuszki  1-2 łyżeczki curry  sól himalajska do smaku.

Gotujemy zielona fasolę mung w 1 litrze wody ok. 15 minut (dobrze jest wcześniej ją namoczyć zostawiając na noc). Wrzucamy pokrojone seler i ziemniak, dodajemy masalę kichen king, dolewamy gorącej wody, gotujemy na małym ogniu 10 minut.

W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy kmin rzymski, curry, czarnuszkę, kurkumę następnie pokrojoną marchewkę, posiekany czosnek i cebulę – lekko podrumieniamy. Całość łączymy z ugotowaną fasolą mung i warzywami. Doprawiamy solą himalajską, dokładnie mieszamy.

Gotową potrawę zostawiamy pod przykryciem na 5 minut.

Potrawa jest idealnym rozwiązaniem na ogrzanie ciała od środka oraz pełnowartościowym daniem.

Ciepło i pożywnie.

zupa_dal_gotowe2
Źródło: palcelizać.co

 

One Response so far.

  1. Aureliuzs pisze:

    Bardzo dobra zupka :)

Leave a Reply



siedem × = 14