facebook

Eggnog to gorący, słodki napój, często podany jako napój alkoholowy (rodzaj ponczu) na bazie surowych żółtek jaj kurzych (ewentualnie całych jaj) i mleka (na Karaibach może to być mleczko kokosowe) z dodatkiem wanilii, cynamonu, miodu oraz świeżo startej gałki muszkatołowej.
Znany od XVII wieku. Bazą alkoholową może być rum, brandy lub whisky. Popularny w Stanach Zjednoczonych, obu Amerykach i w części Europy. Należy do dań podawanych na stole wigilijnym. W smaku przypomina nieco ajerkoniak.
W fazie przygotowania można zaniechać dodania alkoholu – wtedy napój jest też odpowiedni dla dzieci. Własną wersję napoju opracował m.in. George Washington.

Koktajl na bazie jajek i alkoholu pochodzi ze wschodniej Anglii. Najbardziej popularny jest w USA i Kanadzie, gdzie już od XVIII w. podaje się go z okazji świąt, szczególnie zaś na Święto Dziękczynienia, w Boże Narodzenie i w Nowy Rok.

eggnog_gotowe1

1 jajko  1 łyżka cukru pudru  1/3 szkl brandy  ciepłe mleko  gałka muszkatołowa

Ubić trzy pierwsze składniki, po czym przecedzić je do wysokich dwóch szklanek i zalać do pełna mlekiem. Podawać posypane gałką muszkatołową.

Źródło: Przepisy na cały rok

Categories: Ciepłe

Leave a Reply



osiem + 1 =