facebook

To już trzecia u mnie słatka pieczarkowa. Tym razem siostry Anastazji z książki „123 sałatki i surówki„.

salatka_z_pieczarkami_gotowe1

1/2 kg pieczarek  1 czerwona cebula  4 jajka  3 ogórki kiszone  1 mała papryka czerwona  1 mała papryka żółta  /  2 jabłka  1/2 pęczka zielonej pietruszki lub szczypiorku  /   1 mały majonez  2 łyżki ketchupu  sól, pierz, ew. sok z cytryny

Pieczarki oczyścić, gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny (lub odrobiną kwasku cytrynowego) ok. 10 min, ostudzić i pokroić w plasterki. Cebulę i paprykę pokroić w paseczki. Jabłka obrać, pokroić w małe plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ogórki pokroić w półplasterki. Wugotowane jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez wymieszany z ketchupem i doprawić do smaku.

Categories: Sałatki

Leave a Reply



trzy × = 6