facebook

Zapiekanka z kurczaka „Bij i Wiej” to pomysł Jamiego Olivera z książki „Gotuj sprytnie jak Jamie„. Prosty, smaczny obiad z kurczakiem w roli głównej. Do tego trochę warzywek, przypraw, do piekarnika i po kilkunastu minutach gotowe!

zapiekany_kurczak_bij_i_wiej_gotowe1

4 dojrzałe pomidory  2 czerwone cebule  1 czerwona papryka  1 żółta papryka  6 udek z kurczaka bez skóry i kości (u mnie z kośćmi)  4 ząbki czosnku  5 łodyżek tymianku  1 łyżeczka wędzonej papryki (dałam zwykłą proszkowaną)  2 łyżki oliwy  2 łyżki octu balsamicznego

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Pokrój pomidory na ćwiartki i włóż je do dużego naczynia do zapiekania lub do brytfanki (około 25×30 cm).
Obierz cebule i pokrój na duże łódeczki.
Usuń gniazda nasienne z papryki i grubo pokrój.
Włóż cebulę, paprykę i udka do naczynia z pomidorami.
Zmiażdż nieobrane ząbki czosnku tylną częścią noża i dodaj je do brytfanki.
Posyp wszystko papryką i łyżką tymianku, polej 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami octu balsamicznego i posyp solą i pieprzem.

Przemieszaj całość, żeby składniki pokryły się przyprawami i rozłóż je równomiernie w brytfance tak, żeby kurczak nie był przykryty warzywami.

Piecz całość około 1 godziny, kilka razy przewracając składniki i polewając je sokami z brytfanki, aż kurczak ze złoci się z wierzchu i upiecze w środku.

Podawaj danie z pyszną zieloną sałatą i bagietką z chrupiącą skórką do wycierania sosu :)

zapiekany_kurczak_bij_i_wiej__gotowe2

Categories: Dania z drobiu, Zapiekanki

Leave a Reply



siedem + = 9