facebook

Krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Dziś prezentuję krupnik na drobiowych żołądkach (a dokładnie z wiejskiej kurki). Nie miałam za bardzo pomysłu na ich wykorzystanie, a wpadła mi w ręce książka Kuchenne rewolucje, a tam przepis na Krupnik na żołądkach Magdy Gessler. Trzeba było zrobić i spróbować… Bardzo smaczny!

 

krupnik_na_zoladkach_gotowe1

50 dag żołądków drobiowych  3/4 szkl kaszy pęczak  2 szkl tłustego mleka (jak dla mnie nowość – dałam 3/4 szkl na próbę)  2 l wody  150 ml śmietany 36% (dałam 2-3 łyżki)  5 ziemniaków  3 marchewki  1 por (pominęłam)  4 suszone grzyby (pominęłam)  1 łyżka masła  4 ziarna ziela angielskiego  4 liście alurowe  sól, pieprz

Żołądki przepłukać, oczyścić i pokroić na kawałki. Pęczka wypłukać. Mięso zalać zimną wodą i mlekiem. Dodać grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i łyżeczkę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 1 godz. Dodać kaszę, pokrojoną w kostkę marchewkę i por. Po 15 min dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy już wszystkie składniki będą miękkie dodać do zupy masło i śmietanę zahartowaną gorącą zupą. Doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki.

krupnik_na_zoladkach_gotowe2

Categories: Zupy

Leave a Reply



− 6 = jeden