facebook

Jakiś czas temu stałam się posiadaczką książki Koniec z cukrzycą i otyłością. Książka kucharska, której autorem jest dr Mark Hyman. To  Nr 1 na liście bestsellerów New York Timesa. To nie tylko książka kulinarna, to także niezwykle skuteczny program  motywujący do zdrowego trybu życia w naszych kuchniach.  Doktor Hyman stworzył sześciotygodniowy plan cofnięcia cukrzyco-otyłości. Z jego porad korzystał m.in. były prezydent Stanów Zjednoczonych Bill Clinton. W książce znajdziemy 175 przepisów.

IMG_6785

Na cukrzycę nie cierpię, na otyłość też nie. Jednak Wstęp, czy też Podstawy, składające się z prawie 80 stron przeczytałam. Podoba mi się jezyk w jakim autor chce do czytelnika dotrzeć. Jest prosty i czytelny. Np: „Jedzeniopodobne” substancje oferowane przez przemysł żywieniowy oszukują nasze kubki smakowe krótkotrwałą przyjemnością Uzależniają mózg od sprytnej kombinacji tłuszczu, cukru i soli, pompowanej bez umiaru w pokarmy wytworzone w fabrykach. Niestety nasza biochemia nie jest w stanie poradzić sobie z tymi pokarmami, a rezultatem jest katastrofa, jakiej doświadczają ludzie – nadwaga.”

Autor, namawia aby z powrotem wrócić do kuchni domowej. Udowadnia, że rozwiązanie jest bardzo proste. Leży w naszych wózkach na zakupy, lodówkach i szafkach kuchennych, a także na stolach w naszych jadalniach.  Niniejsza książka oprócz przepisów oferuje także porady na temat tego, co wyrzucić z naszego jadłospisu.
Przepisy zawarte w książce bardzo mi się podobają – są w dużej mierze warzywne, ale znajdziemy i przepis na kurczaka czy wołowinę. W przepisach są wykorzystane „mało popularne”, a zdrowe składniki jak np.: jarmuż, kosmosa ryżowa, awokado, karczoch, orzeszki keszu. Ci co już się przestraszyli tych składników nie mają co się bać – niewiele jest przepisów z nimi, tak po 1-2. Większość jest w wykorzystaniem popularnych warzyw, fasoli, fileta z kurczaka, ryb i wołowiny.  Przykładowe przepisy: Pożywna zupa z soczewicy, Cytrynowo-koperkowy dziki łosoś, Krem curry z kalafiora, Południowoamerykańskie burgery z czarnej fasoli, Koktajl białkowy z surową czekoladą, Hummus czosnkowo-ziołowy, Fasola po toskańsku, Cytrynowo-czosnkowy kurczak z bazylią, Kurczak panierowany w migdałach i siemieniu lnianym, Wegańskie lazanie i wiele, wiele innych.
„Koniec z cukrzycą i otyłością” to oparty na badaniach naukowych program powrotu do zdrowia, niezawodny plan, krok po kroku, cofnięcia przyczyn wywołujących cukrzycę i otyłość.

IMG_6798Autor: Mark Hyman
Wydawnictwo: Nowa Proza , Listopad 2014
Liczba stron: 384
Wymiary: 150 x 225 mm
Wydanie:  1

Categories: Recenzje książek

Leave a Reply



× trzy = 3