facebook

Jak to twierdzi Jamie Oliver w swojej książce Gotuj sprytnie jak Jamie; zawsze dobrze mieć pod ręką przepisy na dania z jajek – zawierają bardzo wartościowe proteiny. Najlepiej fritattę jeść na gorąco, choć jest dobra i na zimno, w tepm. pokojowej, może posłużyć na śnioadanio-obiad do pracy czy na piknik, śniadanie lub kolację. Frittata to włoskie danie na bazie jaj podobne do omleta lub crustless quiche , wzbogacone o dodatkowe składniki, takie jak wędliny , sery , warzywa i makaron . Słowo Frittata jest włoskie i tłumaczy „smażony”.

fritatta_gotowe1

2 średnie bataty (słodkie, czerwone ziemniaki)  30 dag mrożonego szpinaku  8 dużych jajek  70 g fety  40 g cheddara lub innego żółtego sera  oliwa  sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nastawić piekarnik na 190 st. C. Bataty dobrze wyczorować, przekroić wzdłuż na pół, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Ułożyć na blasze i piec ok 1/2-1 godz, az zmiękną i upieką się w środku, lekko przestudzić. Żaroodporną patelnię o śr. ok. 28 cm postawić na ogniu, rozgrzać na niej 2 łyżki oliwy, dodać szpinak, szczyptę soli, pieprzu, gałki i podsmażyć, aż szpinak zwiotczeje z płyn odparuje. Jajka wbić do miski, doprawić solą i pieprzem, rozkłócić, dodać połowę pokruszonej fety i połowę sera cheddar lub innego. Zdjąć patelnię z ognia, następnie wlać jajka i porządnie wymieszać. Dodać upieczone ziemniaki (z lub bez skórki) podzielone na kawałki i pozostałe sery. Włożyć patelnię do piekarnika i zapiekać 13-15 min, aż stanie się złocista. Podawać z patelni lub przełożyć ostrożnie na drugą stronę na deskę. Dobrze smakuje z zieloną sałatą z sosem.

fritatta_gotowe2

Leave a Reply



+ 1 = cztery