facebook

Aromat tego dalu jest niesamowity. Typowy dla kuchni hinduskiej. Przygotowany z naszego polskiego grochu, bardzo rogrzewający. Całe ziarenka grochu należy przed gotowaniem namoczyć na 8-12 godz. Grochu w połówkach nie trzeba moczyć.

dal_z_grochu_gotowe1

1 szkl namoczonego na noc grochu  2 średnie ziemniaki  1 l wody  2-3 pomidory lub 1/2 op. krojonych  1 łyżeczka kurkumy  1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry  2 łyżeczki liści kozieradki  1 ząbek czosnku  1 papryczka chili  1 łyżeczka poszatkowanego imbiru  1 łyżeczka kuminu  3 łyżki masła sklarowanego lub oleju  sok z cytryny do smaku  sól

Groch zalać 1 l wody (ja dodaję jeszcze kawałęk glona nori) i gotujemy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy imbir, po chwili dodajemy kmin rzymski, posiekaną papryczkę, liście kozieradki, przyprawy w proszku, a po 3 sek wrzucamy nie obrane (wyczyszczone), pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy groch będzie już prawie miękki, łyżkę wody z gotowania wlewamy do przysmażonych przypraw, opłukujemy patelnię/garnek i wlewamy wrzystko do grochu i gotujemy razem, aż składniki będą miękkie. Pod koniec wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę ( u mnie zimą pomidory w kawałkach z kartonika), sól i sok z cytryny do smaku.

Źródło: Swojsko

 

Categories: Jarskie, Kuchnia indyjska, Zupy

Leave a Reply



osiem − 2 =