facebook

Mam dylemat jak nazwać to ciasto. W ksiażce, z której go robiłam (Ciasta świata) nazywa się makowiec bez mąki, ale to jest też bezglutenowe ciasto czekoladowe z makiem . Więc w skrócie – mak, czekolada, gluten free

makowiec_bez_maki_gotowe1

4 duże jajka  125 g masła  starta skórka z cytryny  2 łyżki dobrego kakao  100 + 50 g cukru pudru  160 g mielonego maku

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i wysmarować masłem okrągłą formę o śr. ok. 21 cm.

Mikserem ubić żółtka, miękkie masło, startą skórkę z cytryny i cukier puder, aż masa stanie się gęsta i gładka. Dodać kakao i dokładnie wymieszać.  Osobno ubić białka, pod koniec dodając 50 g cukru pudru. Miksować, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Mak wymieszać z masą żółtkową, dodać białka i delikatnie wymieszać. Łyżką przełożyć ciasto do przygotowanej formy i wygładzić wierzch. Piec ok. 50 min, do suchego patyczka.

 

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. matleen pisze:

    Nazwa jest nie istotna. Ciasto jest piękne i na pewno smaczne.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

Leave a Reply



1 × = pięć